VF TractorMaster Hybrid. Inteligentní pneumatika určená pro silnice, tvrdé i měkké půdy
Dnes je 23.9. – svátek slaví Berta

BV-Technika prezentovala řezačku a žací stroj Krone na Dni otevřených vrat v Paseka, zemědělská

Zveřejněno: 23. 9. 2024

Během dvoudenních Dní otevřených vrat zemědělského podniku Paseka, zemědělská na středisku v Babicích u Šternberku prezentovala společnost BV-Technika a.s. svoji předváděcí samojízdnou řezačku Krone BiGX 630 a samojízdný žací stroj Krone BiG M 450 odborné i laické veřejnosti.

Samojízdná sklízecí řezačka Krone BiGX 630 je nejvýkonnějším zástupcem z řady kompaktních řezaček zahrnujících modely o výkonu od 490 do 626 koní.

Sklízecí řezačka Krone BiGX 630

Samojízdná sklízecí řezačka Krone BiGX 630 je nejvýkonnějším zástupcem z řady kompaktních řezaček zahrnujících modely o výkonu od 490 do 626 koní. Řezačku pohání napříč uložený šestiválcový motor MTU o výkonu 626 koní se zdvihovým objemem 15,6 litrů a se vstřikováním Common Rail.

Předváděcí řezačka Krone BiGX 630 je vybavena kukuřičným adaptérem Krone XCollect, u kterého probíhá oddělování a doprava hmoty nezávisle na sobě ve dvou samostatných procesech. Jeho rotační kotouče nacházející se pod oběžným kolektorem odřezávají rostliny. Dopravu hmoty z adaptéru do vkládacího ústrojí zajišťuje zmíněný kolektor. Krone u řezačky používá 6 vkládacích válců, jež souvisle stlačují hmotu vysokým tlakem, takže řezání je pak snadnější, plynulejší a přesnější. Hydraulický pohon vkládacího ústrojí přitom umožňuje manuální nebo automatickou změnu nastavení délky řezanky přímo z kabiny. Nastavitelné tažné pružiny zajišťují vysoký přítlak vkládacích válců, rovnoměrnou intenzitu slisování hmoty a tím i výslednou kvalitu řezanky. K detekci kovů slouží snímače umístěné po celé šířce předního spodního vkládacího válce.

Řezačka Krone BiGX 630 je osazena řezacím bubnem Krone MaxFlow o velké hmotnosti, a tudíž i s velkou setrvačnou silou. Každý nůž je k řezacímu bubnu připevněn pouze třemi šrouby se šestihrannou hlavou. Držák nože vystupující z bubnu je nad nožem a poskytuje tak noži pevnou oporu při řezu. Řezačky Krone se vyznačují jako jediné na trhu odpruženým dnem bubnu, odpruženou stěnou metače a tak při sklizni nerovnoměrných řádků píce nehrozí ucpání stroje.

Za řezacím agregátem následuje 570 mm široký válcový drtič zrna Krone OptiMaxx o průměru 250 mm a s ozubením zešikmeným do šroubovice (pod úhlem ). Výsledkem je podstatně lepší střižný účinek, a tedy perfektně upravená píce. Úprava probíhá velmi intenzivně jak v podélném, tak i v příčném směru. Rozdíl v rychlosti ozubených válců činí v sériovém provedení 30 %. Lze jej zvýšit na 40 až 50 %, aby například u dlouhé řezanky došlo ke kompletní úpravě a rozvláknění i dlouhé píce. Vzdálenost válců je možné plynule nastavit z kabiny pomocí elektromotoru podle podmínek sklizně.

Stroje Krone představil zástupce výrobce Jiří Janoška.
Stroje Krone představil zástupce výrobce Jiří Janoška.

Zajímavostí je, že pro sklizeň dlouhé kukuřičné řezanky není nutné kupovat žádnou speciální a drahou výbavu. U Krone Krone stačí pořídit řezačku v sériovém provedení, dokoupit jednu nebo dvě řemenice (podle toho, jak velký rozdíl otáček chcete používat na válcovém drtiči) a můžete sklízet kukuřici jak pro bioplynové stanice, tak pro dobytek a sklízet dlouhou řezanku s rozmělněným zrnem. Krone má také jeden z nejrychlejších způsobů výměny válcového drtiče na trhu.

Co se podvozku týče, za zmínku stojí zadní odpružená náprava, která poskytuje řidiči komfortní jízdu po poli i silnici. Řezačka Krone BiGX 630 je vybavena celou řadou asistenčních systémů pro řidiče včetně NIR senzoru umístěného na výmetné rouře. Zemědělec získá důležité údaje o příslušné plodině pohodlně a v reálném čase. Kromě klasické analýzy sušiny může obsluha okamžitě zjistit obsah různých složek v plodině a předat je přímo zemědělci. To zemědělci umožňuje optimalizovat důležité procesy na jeho farmě: příkladem může být plánování krmných dávek nebo vytváření výnosových map.

Samojízdný žací stroj Krone BiG M 450

Druhým prezentovaným strojem byl samojízdný žací stroj Krone BiG M 450 zapůjčený společností ZD Unčovice. Ve srovnání s traktorem s žací trojkombinací nabízí tento stroj vyšší výkon a pohodlí. Jeho žací jednotky lze navíc vyměnit za mulčovače a využít jej například na podzim při mulčování luk či kukuřičného strniště.

Podélně nainstalovaný motor Liebherr o výkonu 449 koní umožňuje přenos sil prostřednictvím řemenů a kloubových hřídelí přímo na 3 žací ústrojí. Hydraulické nastavování výšky sečení přímo z kabiny a plně hydraulické nastavování přítlaku poskytuje maximální komfortní obsluhu. Sériově dodávaná nájezdová pojistka se stará o to, že se boční žací ústrojí při kontaktu s překážkou vychýlí dozadu a zvedne nahoru. Po překonání překážky se vychýlená žací jednotka vrátí zpět do své původní polohy. Boční žací ústrojí jsou zavěšena v těžišti prostřednictvím kulových kloubů. V celé šířce záběru je tak zajištěn rovnoměrný přítlak. Boční síly přenášejí dvě rovnoběžná ramena. Díky velkému kyvnému rozsahu je možné rovnoměrné a čisté sečení na svahu i v příkopech a na náspech.

Všechny 3 žací stroje využívají osvědčenou diskovou žací lištu Krone EasyCut s celoživotní olejovou náplní. Síla se přenáší zezadu přes převodovku na žací nosník z velkých pomaleji se otáčejících čelních ozubených kol na předsazená kola žacích disků. Žací disky, které se točí směrem od sebe, se u Krone SmartCut více překrývají, takže výsledkem je velice čisté sečení. Systém SafeCut poskytuje ochranu před poškozením cizím tělesem. Každý žací disk na žacím nosníku má samostatnou pojistku. Narazí-li disk na cizí těleso, přenese se náraz na pojistný kolík a dojde k jeho ustřižení. Prostřednictvím závitu na hřídeli modulu se žací disk sám zvedne o 15 mm nahoru z nebezpečné oblasti a z dosahu sousedních disků. Díky širokým splazům žacího nosníku je přítlak minimální a šetrný k porostu. Žací nosník je kromě toho chráněný před možným poškozením. Stroj je možné dovybavit splazy pro vysoké sečení. Žací stroje lze vybavit prstovým nebo válcovým kondicionérem.

Samojízdný žací stroj Krone BiG M 450 zapůjčený společností ZD Unčovice. Ve srovnání s traktorem s žací trojkombinací nabízí tento stroj vyšší výkon a pohodlí.
Samojízdný žací stroj Krone BiG M 450 zapůjčený společností ZD Unčovice. Ve srovnání s traktorem s žací trojkombinací nabízí tento stroj vyšší výkon a pohodlí.

Díky pohonu prostřednictvím hydromotorů kol může Krone BiG M 450 pohodlně a velmi obratně manévrovat. Vysoký komfort je zajištěn také díky hydropneumatickému odpružení náprav. Nápravy mají kromě toho také nastavitelnou výšku, takže poskytují potřebnou světlou výšku nad zemí na poli, zatímco pro přepravu po silnici se podvozek sníží. Díky hydraulickému pohonu kol je Krone BiG M 450 velice obratný a hodí se tak i pro práci na malých plochách. Každé kolo je poháněno hydraulickým motorem s axiálními písty a koncovou planetovou převodovkou. Na rozdíl od konvenčních hnacích mechanismů s křížovými klouby netrpí tento druh pohonu kol opotřebením.

Hydraulicky uložená prostorná kabina „Silent Space“ je velmi tichá, poskytuje dostatek místa a byla vyvinuta podle všech ergonomických požadavků. Součástí sériové výbavy je mimo jiné velký ovládací terminál s dotykovým displejem ve vysokém rozlišení, na němž lze sledovat práci stroje. V loketní opěrce u sedadla řidiče je integrovaná ergonomicky tvarovaná multifunkční páka. Funkce jednotlivých tlačítek a přepínačů uživatel snadno rozpozná podle názorných symbolů. Celý stroj Krone BiG M 450 je možné komfortně ovládat tlačítky na joysticku. Individuální komfort řidiče ještě zvyšují čtyři tlačítka, která je možné obsadit libovolnými funkcemi.