Dnes je 25.10. – svátek slaví Beáta

Claas Volto 1500 T se záběrem 15,1 metru je novou vlajkovou lodí mezi obraceči

Zveřejněno: 4. 9. 2024

Farma Drehers Erlebnishof nedaleko německého města Bad Saulgau poskytla zázemí pro tiskový den firmy Claas, která novinářům představila novinky z produktového portfolia techniky pro sklizeň pícnin. Tento článek je věnován novým rotorovým obracečům Claas Volto.

Claas představuje své největší obraceče řady Claas Volto.

Doposud nabídka rotorových obracečů Claas Volto zahrnovala modely s pracovním záběrem od 4,5 do 13 metrů. Nyní je nabídka obohacena o čtyři nové modely, přičemž novou vlajkovou lodí je model Claas Volto 1500 T s pracovním záběrem 15,1 metrů. Největší modely se vyznačují novou koncepcí rámu a podvozku zajišťující optimální kopírování terénu a ochranu půdy, velmi jednoduchou obsluhu a skládáním do přepravní a transportní polohy.

Obraceče Claas Volto disponují štíhlým centrálním rámem s nosníkem nápravy ve tvaru písmene Y a individuálním zavěšením kol. Tato koncepce přináší velkou světlou výšku obraceče při zvednuté poloze. Přesto zůstává těžiště rámu blízko náprav, což zaručuje maximální stabilitu na souvrati, a to i na nerovném terénu. Široká náprava s velkými pneumatikami minimalizuje valivé pohyby při zvedání rámu s rotory a zajišťuje plynulou a bezpečnou jízdu po silnici. Kompaktní délka a výška zlepšují výhled dozadu a usnadňují překonávání úzkých zatáček a úzkých prostor na dvoře nebo na poli.

Modely Claas Volto 1300 a Volto 1500 lze pořídit ve verzi TS s řízenou nápravou.
Modely Claas Volto 1300 a Volto 1500 lze pořídit ve verzi TS s řízenou nápravou.

Modely Claas Volto 1300 a Volto 1500 lze pořídit ve verzi TS s řízenou nápravou umožňující překonávat úzké zatáčky a manévry na souvratích bez zvedání rotorů. Zabraňuje také deformaci podvozku a rámů rotorů a poškození porostu koly rotorů. Při zvednutí rámu s rotory se kola podvozku automaticky vyrovnají ve směru jízdy. Rozměry pneumatik od standardních 15/70-18 až po volitelné 500/55-20 s průměrem 1 055 mm zaručují šetrnou jízdu po půdě a bezpečnou jízdu po silnici i při vyšších rychlostech. Díky tomu jsou ideální pro farmy s vlhkými travnatými plochami. Kola podvozku jsou multifunkční, slouží také jako vodicí kola a účinně zabraňují zaboření prstů rotoru do půdy.

Díky vyosenému uložení jsou prsty během obracení neustále ve směru nebo napříč ke směru jízdy.
Díky vyosenému uložení jsou prsty během obracení neustále ve směru nebo napříč ke směru jízdy.

Nové obraceče Claas Volto disponují osvědčenou konstrukcí rotorů s technologií Max Spread s rameny skloněnými pod úhlem 29,3°. Díky vyosenému uložení jsou prsty během obracení neustále ve směru nebo napříč ke směru jízdy. Poradí si s vlhkým i těžkým materiálem. Protože prsty stojí při zvedání posečené píce neustále v pravém úhlu ke sklízenému materiálu, mohou se ve směru vinutí prstů vyhnout směrem dozadu. To přináší oproti běžným systémům tu výhodu, že tok materiálu probíhá mezi rotory téměř přímočaře. Tím vzniká při pohybu materiálem více místa a předpoklad pro vyšší výkon a obzvláště šetrné zacházení s pící. Proto umožňuje technologie Max Spread obracení rostlin bohatých na lístky, jako je vojtěška.

Na přání je k dispozici hydraulicky ovládaná odrazová plachta pro obracení hmoty v okrajových částech pozemku.
Na přání je k dispozici hydraulicky ovládaná odrazová plachta pro obracení hmoty v okrajových částech pozemku.

Claas Volto 1300 T/TS12 rotorů, každý o průměru 1,5 metru a 6 ramen, přičemž každé rameno má dva prsty, zatímco Claas Volto 1500 T/TS má 14 rotorů stejné konstrukce. Dvojité prsty vždy s pěti závity jsou uloženy na držáku prstů a připevněny šroubem. V případě zlomení zabrání spolehlivě pojistka ztrátě prstu. Největší síly při obracení působí na ramena prstů. Ty jsou proto vyrobené z kulatých a na krut velmi odolných trubek. Ramena prstů jsou upevněna na talířích rotorů, přičemž stabilitu jim dodává opěrný kotouč s prolisy. Malý průměr rotoru zajišťuje prvotřídní obracení hmoty i na nerovném terénu. Úhel obracení lze na rotorech nastavit v rozsahu 1216° bez použití nářadí, zatímco kliková rukojeť na levé straně rámu podvozku umožňuje centrální nastavení výšky obracení. Stupnice na podpěře zvedacího ramena slouží jako vodítko.

Na přání je k dispozici hydraulicky ovládaná odrazová plachta pro obracení hmoty v okrajových částech pozemku. Ohraničí dráhu dopadu obracené píce a zajistí, že zůstane tam, kde má být.

Robustnější prstová spojka Permalink HD.
Robustnější prstová spojka Permalink HD.

Největší modely mají přepracovanou prstovou spojku Permalink. Podle firmy Claas vývoj zahrnoval několik tisíc hodin testování na poli i na zkušebním zařízení a zaměřil se na spokojenost zákazníků i maximální spolehlivost. Zcela přepracovaná prstová spojka Permalink HD a modulární, olejem plněný pohon rotoru, jsou výraznými prvky, které jej odlišují od ostatních pohonů na trhu. Otáčky hřídele byly zvýšeny o 50 %, aby se snížil točivý moment na hnacích hřídelích. Zároveň byly prstové spojky zesíleny a osazeny novými, většími ložisky. Stejně jako dříve umožňují sklopení o 180° s plným přenosem výkonu. Rotory navíc dostaly nové zapouzdřené pohony, což prodlužuje intervaly údržby na několik let.

Uživatel si může zvolit různý způsob připojení k traktoru.
Uživatel si může zvolit různý způsob připojení k traktoru.

K provozu dvou velkoplošných obracečů Claas Volto není potřeba žádný terminál. Nejsou zapotřebí žádná nepohodlná lana nebo stabilizační tyče, ani není nutné manipulovat s hydraulikou. Claas Volto 1300 T/TS a Volto 1500 T/TS se skládají na transportní šířku pod 3 metry – v přepravní poloze leží rotory na rámu podvozku s celkovou výškou pouhých 3,29 metru a velmi nízkým těžištěm. To s podporou širokého rozchodu a velkých kol podvozku zajišťuje bezpečné a rychlé manévrování na silnicích a jízdních pruzích.

Díky vyosenému uložení jsou prsty během obracení neustále ve směru nebo napříč ke směru jízdy.
Díky vyosenému uložení jsou prsty během obracení neustále ve směru nebo napříč ke směru jízdy.