Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Prutové brány Pöttinger TINECARE V 12200 MASTER mají patentovaný systém tlačných pružin

Zveřejněno: 7. 12. 2023

Na Tiskových dnech v Rakousku firma Pöttinger novinářům prezentovala prutové brány Pöttinger TINECARE V 12200 MASTER s pracovním záběrem 12,2 metru. Díky různým nastavením lze brány využít při různých pracovních podmínkách.

Prutové brány Pöttinger TINECARE V 12200 MASTER mají patentovaný systém tlačných pružin.

Plevele v porostech konkurují kulturním rostlinám a připravují je o živiny, světlo, vláhu a další. Jsou často mezihostiteli chorob a škůdců či vytvářejí mikroklima pro jejich rozvoj, komplikují zpracovávání půdy, pěstitelské zásahy během vegetace, sklizeň i posklizňovou úpravu. Vzhledem k tomu, že je v ekologickém zemědělství vyloučeno používání herbicidů, je nutné regulovat plevel jinými způsoby. Cílem ekologických systémů hospodaření však není úplné zničení plevelů, ale udržení jejich výskytu pod prahem škodlivosti.

Jedním z nejběžnějších řešení je přímý zásah do porostu tzv. vláčením. To se provádí různými druhy bran (hřebové, síťové, prutové), které lze používat především u obilnin a okopanin, a to nejlépe v době, kdy plevele klíčí (nitkují). Další vláčení obilnin je možné až po zakořenění (2 – 3 odnože). Prutovými bránami lze dokonce i „vyčesat“ svízel z již vymetaného obilí.

Firma Pöttinger má ve svém portfoliu prutové brány Pöttinger TINECARE V 12200 MASTER. S pracovním záběrem 12,2 metru zajistí vysokou plošnou výkonnost. Robustní rám na souvrati zabraňuje prověšení sekcí s pruty a zajišťuje dostatečný prostor pro otáčení. Stroj se zvedá pouze pomocí spodních ramen závěsu traktoru. Pracovní záběr lze také zmenšit z 12,2 na 9 metrů pomocí vícesekčního sklopného rámu. To zvyšuje flexibilitu, takže je možné se vyhnout dvojitým přejezdům na souvratích a na klínovitých polích.

Prutové brány Pöttinger TINECARE V 12200 MASTER lze použít pro celoplošné zpracování půdy v obilovinách nebo řádkových plodinách.
Prutové brány Pöttinger TINECARE V 12200 MASTER lze použít pro celoplošné zpracování půdy v obilovinách nebo řádkových plodinách.

Charakteristickým znakem prutových bran Pöttinger TINECARE V 12200 MASTER je patentovaný systém tlačných pružin a velká vodicí kolečka pro regulaci hloubky. Každý prut je individuálně vedený a předepínaný pružinou. Bez ohledu na pracovní polohu mají pruty vždy konstantní přítlak na půdu. Polohu a přítlak prutů lze centrálně hydraulicky nastavit z kabiny traktoru. Systém je ovládán hydraulicky a může měnit přítlak prstů v rozmezí 5005 000 gramů. Tento rozsah přítlaku umožňuje optimální přizpůsobení všem podmínkám. Pokud se pracovní podmínky změní, lze tlak upravit za jízdy. Díky tomu lze provádět šetrné až agresivní plečkování v závislosti na vývojové fázi plodiny.

Prutové brány Pöttinger TINECARE V 12200 MASTER se také vyznačují stabilním rámem s optimálním rozložením hmotnosti. Na Tiskových dnech byl novinářům prezentován i rychlovýměnný systém prutů. Prut je jednoduše zasunut do vodicího prvku a zajištěn šroubem. Výměna prutu probíhá během několika sekund. Stačí odšroubovat šroub na jedné straně a vyjmout prut.

Prutové brány Pöttinger TINECARE V 12200 MASTER v přepravní poloze.
Prutové brány Pöttinger TINECARE V 12200 MASTER v přepravní poloze.

Prutové brány Pöttinger TINECARE V 12200 MASTER lze použít pro celoplošné zpracování půdy v obilovinách, řádkových a speciálních plodinách. Díky středovému uspořádání hlavního rámu je hmotnost stroje rovnoměrně rozložena. Délka prutů 330 mm s roztečí 450 mm zajišťují bezproblémovou průchodnost i při velkém množství organické hmoty.