Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Nová generace mechanického secího stroje Pöttinger VITASEM a rotačních bran Pöttinger LION

Zveřejněno: 21. 11. 2023

Na Tiskových dnech v Rakousku firma Pöttinger představila svůj nejnovější mechanický secí stroj Pöttinger VITASEM ve spojení s novými pevnými rotačními branami Pöttinger LION. Secí stroj je k dispozici v nesené i nástavbové variantě.

Nová generace mechanického secího stroje Pöttinger VITASEM a rotačních bran Pöttinger LION.

Secí stroj Pöttinger VITASEM využívá dvě zcela samostatné dávkovací jednotky zkombinované v jedné výsevní jednotce. Dávkovací válečky jsou uložené na společné dávkovací hřídeli. Změnu dávkování z normálního osiva na jemné osivo lze provést bez použití nářadí během několika minut. Pro další zvýšení variability setí jsou k dispozici různé redukční vložky. Hlavním cílem tohoto principu je přesnost požadovaného výsevku a dodržení příčné i podélné rovnoměrnosti setí. Pöttinger VITASEM využívá osvědčené secí botky, které vyčistí prostor a uloží semeno za všech podmínek. Volitelně jsou k dispozici vlečné, jednodiskové a dvoudiskové botky. Uživatel může nastavovat různé rozteče řádků a různý přítlak botek.

Secí stroje Pöttinger mají zvětšený zásobník o 25 % a objem tak činí od 530 do 1 700 litrů v závislosti na modelu a výbavě. Zásobník v každém případě má velký plnicí otvor, aby bylo možné plnění z velkých big bagů nebo nakladačem. Přístup k zásobníku je snadný pomocí ergonomicky tvarovaných madel a široké lávky. Vnitřek zásobníku je rozdělen do částí, jež se shodují s počtem výsevních válečků. Přísun osiva do výsevních válečků je tak zajištěn i ve svažitých podmínkách.

Obsluha secího stroje Pöttinger VITASEM se provádí pouze z levé strany stroje. Například je tam soustředěna kalibrace stroje. Stanovení výsevku se standardně provádí mechanicky pomocí kalibrační kliky. Pro stroje s mechanickým pohonem dávkování je volitelně k dispozici elektrická kalibrační pomůcka. Motor nahrazuje ruční otáčení a točí se trvale konstantní rychlostí. Předností je stálý pohled do kalibračních vaniček během procesu nastavení výsevku. Tím lze zobrazit dávkovaná množství každého řádku a v případě nesprávně nastavené dávkovací jednotky ji lze okamžitě upravit. Vaničky lze pohodlně vyjmout nebo stranově vysunout. To zlepšuje obslužnost secího stroje během procesu kalibrace. Nástavbové secí stroje Pöttinger VITASEM M 3000 a Pöttinger VITASEM M 4000 je možné volitelně vybavit agrirouterem s elektrickým pohonem dávkování.

Na Tiskových dnech firmy Pöttinger se představila nástavbová varianta secího stroje Pöttinger VITASEM ve spojení s rotačními branami Pöttinger LION 3030.
Na Tiskových dnech firmy Pöttinger se představila nástavbová varianta secího stroje Pöttinger VITASEM ve spojení s rotačními branami Pöttinger LION 3030.

Nové rotační brány Pöttinger LION

Secí stroj Pöttinger VITASEM je k dispozici v nesené i nástavbové variantě s pracovním záběrem od 2,5 do 4 metrů. Secí stroj je možné agregovat s různými stroji pro přípravu seťového lůžka. Na Tiskových dnech se nástavbová varianta představila ve spojení s rotačními branami Pöttinger LION 3030, které taktéž přichází na trh v nové podobě. Jsou k dostání s pracovním záběrem od 2,5 do 4 metrů a v mnoha variantách výbavy pro všechny půdy a různé velikosti farem. Rotační brány lze využít nejen ve spojení s mechanickým secím strojem, ale také samostatně.

Secí stroj Pöttinger VITASEM se nachází velmi blízko traktoru a celá kombinace secího stroje s rotačními branami Pöttinger LION je navržena tak, aby měla obsluha z kabiny dokonalý výhled na vzadu připojené stroje.

Pöttinger vyrábí rotační brány Pöttinger LION v pevném provedení ve variantě Pöttinger LION CLASSIC (do 150 koní), Pöttinger LION (do 200 koní) a Pöttinger LION MASTER (do 270 koní). Použity jsou tři různé převodovky v závislosti na modelu rotačních bran.

Se 4 rotory na metr pracovního záběru lze Pöttinger LION použít pouze jako rotační brány.
Se 4 rotory na metr pracovního záběru lze Pöttinger LION použít pouze jako rotační brány.

Rotační brány mají za úkol připravit půdu pro následné setí. Půdu rozdrobí a promísí. Takové seťové lůžko se vyznačuje rovným horizontem zpracování, zpětným utužením a vhodným podílem jemné půdy. To vytváří optimální podmínky pro klíčení a rovnoměrný proces růstu rostlin. Pöttinger LION s 3,3 rotory na metr pracovního záběru lze použít jako rotační brány i jako rotační kultivátory. Se 4 rotory na metr pracovního záběru lze Pöttinger LION použít pouze jako rotační brány. Ke změně způsobu práce stačí jednoduché přemístění nožů.

Rotační brány Pöttinger LION disponují rotory, které zpracovávají půdu po celém záběru. Unašeče nožů jsou integrované do převodové vany. Nad rotory tak nedochází k proudění půdy a posklizňové zbytky se nemohou namotat na rotory. Brány tak nemají ani samostatnou ochranu pro kamenům. Vlečná poloha nožů slouží pro tvorbu drobtovité struktury půdy. Jemné půdní částice se koncentrují v horizontu uložení osiva a chrání půdu před erozí. Nože lze zvolit v odolnějším provedení DURASTAR.

Nože využívají plný pracovní záběr rotačních bran Pöttinger LION, a tak není nutné stranové kryty vyklápět. Rotační brány s pracovním záběrem 3, 3,5 a 4 metry tedy není nutné přestavovat do přepravní polohy. Rotační brány lze na přání vybavit ochranou před vymrštěnými kameny, kypřiči stop traktoru nebo smykovou lištou. Touto výbavou mohou disponovat i rotační brány připojené k secímu stroji. Kombinaci totiž lze umístit ve čtyřech pozicích od traktoru tak, aby se příslušenství vešlo mezi traktor a secí stroj Pöttinger VITASEM.

Pracovní hloubku rotačních bran Pöttinger LION lze flexibilně nastavit jednoduchým přemístěním čepů v devíti polohách. Hydraulické nastavení výšky je ve výbavě na přání. Výška zadní srovnávací lišty (základní výbava) je při změně polohy válce automaticky přednastavená. Dodatečné nastavení hloubky není nutné.