Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

KLAS Nekoř přilákal zemědělce na výstavu zemědělské techniky a zajímavé přednášky

Zveřejněno: 29. 3. 2023

Dne 23. února se uskutečnil Den otevřených dveří společnosti KLAS Nekoř v Šedivci v Pardubickém kraji. Návštěvníky přivítal vedoucí střediska servisu a prodejce strojů Ing. Petr Kosek. Na návštěvníky následně čekalo bohaté občerstvení, nechyběla také série odborných přednášek a výstava početné zemědělské techniky. Zájemci se mohli zúčastnit vědomostních soutěží a jízdy zručnosti s teleskopickým manipulátorem.

Velkému zájmu ze strany návštěvníků se těšily polopásové traktory Claas Axion Terra-Trac.

Společnost KLAS Nekoř sídlí v podhůří Orlických hor v sousedství rekreační oblasti Pastvinské přehrady a obchodně působí v regionu Pardubického a Královehradeckého kraje. V těchto regionech je autorizovaným prodejcem značek zemědělské techniky Claas, Väderstad, Kverneland, Annaburger, Krampe, Kaweco a DeLaval. Součástí prodeje nových i použitých strojů je prodej náhradních dílů a provozních náplní včetně zajištění servisu. Kromě toho provozuje vlastní rostlinnou i živočišnou výrobu.

Novinky u sklízecích mlátiček Claas Lexion a Claas Trion a výhodná akce u řezaček Claas Jaguar

Čtveřice přednášek se uskutečnila v přilehlé servisní hale. Jako první se slova ujal Ing. Richard Pavka, který představil novinky v oblasti sklízecích mlátiček Claas. Modelová řada hybridních a vytřásadlových mlátiček Claas Lexion v nedávno době prošla modernizací nejen z hlediska změny označování modelů a designu. Hybridní modely jsou k dispozici s motorem o výkonu od 400 koní do 790 koní. Vytřásadlové modely disponují motory do výkonu 500 koní. U nových sklízecích mlátiček Claas Lexion se zvýšil výkon a zvětšila průchodnost. Hybridní modely tak mají o 15 cm větší průměr mláticího bubnu a o dvě mlatky navíc. Větší je i mláticí koš. Tyto změny přinesly o deset procent vyšší výkonnost. Zvýšení výkonnosti proběhlo také u vytřásadlových mlátiček. Kromě většího mláticího bubnu mají o jeden separační buben navíc, což znamená menší plocha vytřasadel. Pomocný buben MSS nad vytřasadly již u nových modelů nenajdeme. U vytřásadlových modelů díky tomu došlo k nárustu výkonnosti až o 25 %.

V areálu společnosti byly vystaveni zástupci vytřásadlových i hybridních mlátiček, včetně třetího největšího modelu Claas Lexion 8700.
V areálu společnosti byly vystaveni zástupci vytřásadlových i hybridních mlátiček, včetně třetího největšího modelu Claas Lexion 8700.

V areálu společnosti byly vystaveni zástupci vytřásadlových i hybridních mlátiček, včetně třetího největšího modelu Claas Lexion 8700, avšak se starším provedením kabiny. Nové sklízecí mlátičky Claas Lexion dostaly po vzoru modelů Claas Trion od letošního roku novou kabinu.

Richard Pavka ve své prezentaci stručně představil modelovou řadu sklízecích mlátiček Claas Trion nahrazujících řadu Claas Tucano vyráběnou od roku 2008 do 2021. Modely Claas Trion disponují klasickým mláticím systémem – nechybí tedy urychlovací, mláticí a odmítací nebo plnicí buben. Zbytková separace se u mlátičky Claas Trion od hybridní mlátičky Claas Lexion liší v tom, že má dva nebo jeden rotor (mají různé průměry). Modely Claas Trion se také od sebe liší pěti nebo šesti vytřasadly a výkonem motoru (motory Cummins o výkonu od 260 do 400 koní).

Návštěvníci také mohli obdivovat samojízdné sklízecí řezačky Claas Jaguar.
Návštěvníci také mohli obdivovat samojízdné sklízecí řezačky Claas Jaguar.

Návštěvníci také mohli obdivovat dvě samojízdné sklízecí řezačky Claas Jaguar 900 a jeden Claas Jaguar 840. Richard Pavka připomněl aktuální výhodnou akci na pořízení odolných dílů s dvojnásobnou až̌ trojnásobnou životností Premium Line, na pořízení pohonu 4x4 nebo systému pro automatické plnění odvozních prostředků.

Na venkovní ploše byla vystavena technika Claas pro sklizeň pícnin a nechyběly také traktory Claas.
Na venkovní ploše byla vystavena technika Claas pro sklizeň pícnin a nechyběly také traktory Claas.

Aby byl výčet prezentované techniky Claas kompletní, na venkovní ploše byla vystavena technika pro sklizeň pícnin a nechyběly také traktory. Pozornost budila řada traktorů Claas Axion. Tu si převzalo Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek. Některé traktory Claas Axion byly vybaveny systémem pro regulaci tlaku v pneumatikách Claas CTIC 2800. Před střediskem byla prezentována i trojice polopásových traktorů Claas Axion Terra-Trac včetně modelu ve speciálním šedo-černém zbarvení.

Aplikační cisterna Kaweco Profi II má dvě nápravy, přičemž kola první z nich je možné hydraulicky vysunout směrem ven. Cisterna si již našla svého majitele.
Aplikační cisterna Kaweco Profi II má dvě nápravy, přičemž kola první z nich je možné hydraulicky vysunout směrem ven. Cisterna si již našla svého majitele.

Zapomenout nesmíme ani na systémové nosiče Claas Xerion, jejichž obliba mezi zemědělci v regionu roste. Jeden z prezentovaných modelů byl osazen nástavbou od firmy Kaweco. Dalším prezentovaným výrobkem firmy Kaweco byla aplikační cisterna Kaweco Profi II, která měla dvě nápravy, přičemž kola první z nich bylo možné hydraulicky vysunout směrem ven.

Nový koncept setí Väderstad

O trendech v přesném setí hovořil Ing. Vít Brzobohatý ze společnosti Väderstad, který představil koncept setí Väderstad Proceed. Secí stroj dokáže jako první na světě provádět přesný výsev celé řady plodin – pšenice, ječmen, řepka olejná, cukrová řepa, hrách, kukuřice, slunečnice a mnoho dalších. Vývoj a testování stroje stále probíhá a probíhá sběr zkušeností a názorů zemědělců na tento nový koncept setí. Mnoho společného sdílí s již vyráběnými přesnými stroji Tempo, jež byly k vidění i na venkovní ploše spolu se secím strojem Väderstad Spirit, diskovým podmítačem Väderstad Carrier a kultivátorem Väderstad NZ Aggressive.

Na venkovní ploše se prezentovala technika značky Väderstad.
Na venkovní ploše se prezentovala technika značky Väderstad.

Moderní aplikační technika Kverneland dokáže redukovat zvýšené náklady na hnojiva

V souvislosti se zdražováním hnojiv roste poptávka po přesných rozmetadlech, které jsou schopné zvýšené náklady redukovat. V hale si mohli návštěvníci prohlédnout dvě rozmetadla hnojiv – Kverneland Exacta CL1100 pro menší zemědělce a Kverneland Exacta TL 1500 GEOSPREAD s bohatou výbavou. Kromě toho byly na venkovní ploše prezentovány nesené i polonesené pluhy stejné značky.

Na venkovní ploše byly prezentovány nesené i polonesené pluhy Kverneland.
Na venkovní ploše byly prezentovány nesené i polonesené pluhy Kverneland.

Právě rozmetadlům a postřikovačům se věnoval ve své přednášce Ing. Petr Pešek. Mimo jiné zmínil hlavní přednost rozmetadel Kverneland – systém CenterFlow. Tento rozmetací systém udává hnojivu prvotní obvodovou rychlost ještě před tím, než je vypuštěno na rozmetací lopatky. To znamená, že je hnojivo šetrně akcelerováno bez jakéhokoliv úderu lopatky do hnojiva, a tedy bez drcení granulí na prášek. Výhodou systému Kverneland CenterFlow je i to, že rozmetací obrazec není ovlivněn bočním náklonem rozmetadla, jako je tomu v případě, kdy hnojivo padá přímo na rozmetací kotouč. Rozmetadla Kverneland Exacta jsou vybavena osmi lopatkami na každém rozmetacím kotouči. Výsledkem je daleko rovnoměrnější distribuce hnojiva ve směru jízdy i při vysoké pojezdové rychlosti. Zákazník si může vybrat z několika modelů a různých úrovní výbavy a ovládání.

Vypínání sekcí u rozmetadel Kverneland Exacta GEOSPREAD se provádí tak, že se otáčí bod výpadu hnojiva a zároveň se snižuje aplikovaná dávka. Rozmetadla Kverneland Exacta GEOSPREAD jsou tak schopná skutečně vypínat sekce bez zbytečného přehazovaní. Sekce mohou být vypínány i z obou stran současně, a to po 1 metr. Při vypínání sekcí se nijak nemění rychlost otáčení rozmetacích kotoučů, záběr se mění pouze změnou bodu výpadu hnojiva. U stávajícího sortimentu rozmetadel průmyslových hnojiv společnost nabízí několik moderních funkcí a softwarových řešení. Čím dál častější je požadavek zákazníků na možnost variabilního dávkování hnojiva na základě aplikační mapy.

Jako poslední vystoupil se svojí přednáškou na téma vliv přejezdu zemědělské techniky na utužení půdy pan Ing. Adam Polcar, Ph.D. z Mendelovy univerzity v Brně.