TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Novinky Case IH představeny na zámku Zbiroh

Zveřejněno: 13. 12. 2022

V jednom z nejstarších šlechtických sídel v Čechách, na zámku Zbiroh, se 24. listopadu uskutečnilo VIP setkání zemědělských podniků. Členové redakce Agroportal24h měli možnost být u toho.

Před vchodem do zámku byly pro přicházející hosty na uvítanou připraveny sklízecí mlátička Case IH Axial-Flow a traktory Case IH Puma.

Zájemci se mohli ještě před oficiálním programem zúčastnit komentované prohlídky zámku. Před vchodem do zámku byly pro přicházející hosty na uvítanou připraveny sklízecí mlátička Case IH Axial-Flow a traktory Case IH Puma. Společnost AGRI CS si pro hosty v prostorech Muchova sálu přichystala speciální večerní program, kde nechyběl dobový zámecký program, příjemná atmosféra a kulinářský zážitek. To vše bylo doplněno novinkami ze světa značky Case IH a produktů AGRI CS. Hostům pak bylo umožněno přespat přímo v zámeckém hotelu Zbiroh. Ve stejném místě dříve pobývali takoví velikáni jako císař Rudolf II., Karel IV., Zikmund nebo osobnosti Alfons Mucha a Ema Destinová.

Novinky ve sklizňové technice Case IH

Hosty v Muchově sálu přivítal ředitel společnosti AGRI CS Tomáš Kopeček. Jako první se svojí prezentací o sklizňové technice vystoupil produktový manažer Roman Nedoma. Uvedl, že se každý rok v České republice zvětšují plochy se speciálními plodinami, s nimiž si při sklizni bez problémů poradí sklízecí mlátička Case IH Axial-Flow. Ta, na rozdíl od tangenciální sklízecí mlátičky, která používá k oddělování zrn od klasu rázy a údery, k tomu využívá proces tření a separaci zrna odstředivou silou. Tento proces zajišťuje její jeden podélně umístěný rotor. Během proudění hmoty do rotoru také nedochází ke změnám v jejím toku, díky čemuž je rovněž eliminováno riziko poškozování zrn.

V jednom z nejstarších šlechtických sídel v Čechách, na zámku Zbiroh, se 24. listopadu uskutečnilo VIP setkání top zemědělských podniků.
V jednom z nejstarších šlechtických sídel v Čechách, na zámku Zbiroh, se 24. listopadu uskutečnilo VIP setkání top zemědělských podniků.

Roman Nedoma prohlásil, že počet prodaných mlátiček Case IH Axial-Flow v České a Slovenské republice každý rok roste. V roce 2022 bylo na oba trhy dodáno rekordních 23 kusů těchto mlátiček. Důvodem je prý fakt, že si zemědělci uvědomují důležitost ekonomiky provozu mlátičky, její šetrnost k zrnu a denní výkonnost při sklizni. Case IH své mlátičky neustále inovuje. Aby AGRI CS udrželo s vývojem krok, během roku provádí školení obsluh mlátiček a svých zaměstnanců. Roman Nedoma se během prezentace věnoval i problematice zabývající se slámou. Při jejím řádkování totiž mlátičky Case IH Axial-Flow produkují hmotu s podélně narušenými stébly. Takový materiál má vyšší slisovatelnost a lépe nasává například močůvku. Zmínil se také o externím drtiči X-tra, který dokáže nadrcenou slámu rozptýlit do šířky až 12 metrů (bere v úvahu i boční vítr).

Příští rok přijdou na trh nové modelové řady mlátiček Case IH Axial-Flow 160 a 260. První modely se na českém trhu objeví příští rok v rámci testování. Zároveň nastanou inovace stávajících modelů mlátiček. Současným trendem je navyšování výkonů mlátiček. Proto Case IH do dvou let představí svoji historicky největší sklízecí mlátičku zařazenou do „kategorie 10“. Touto dobou se testuje v zahraničí.

AGRI CS je významným prodejcem sklízecích adaptérů MacDon. Roman Nedoma oznámil, že koncern CNHi (vyrábí mimo jiné stroje Case IH) zahájil spolupráci s kanadským výrobcem MacDon. Díky tomu můžeme brzy očekávat na adaptérech významné technické inovace, které ocení obsluhy nejen mlátiček Case IH Axial-Flow. Pro zástupce firmy AGRI CS není spolupráce až takovou novinkou, protože na český i slovenský trh dodává pro mlátičky Case IH Axial-Flow adaptéry MacDon již několik let.

Firma AGRI CS na český a slovenský trh letos dodala rekordní množství sklízecích adaptérů MacDon30 kusů. Novinkou na trhu je MacDon FD2. Ten je ještě více uzpůsoben provozu v evropských podmínkách. Zásadní inovací jsou zvětšené šířky bočních pásů o 20 cm. Integrací o 20 cm širších pásů se zvětšila i průchodnost materiálu, což je přínosné zejména při sklizni řepky a velko-objemových plodin.

MacDon ovšem není jen výrobcem adaptérů, ale i nosiče MacDon M1170 NT5 Windrower. První takový stroj uzpůsobený pro dvoufázovou sklizeň plodin byl poprvé na českém trhu představen a otestován v průběhu letošního roku. Stroj si již našel svého majitele a AGRI CS eviduje další vážné zájemce o tento typ strojů. Desikace porostů urychlující dozrávání některých plodin zvyšuje obsah sušiny v píci nebo slouží jako prostředek obrany před šířením infekčních listových chorob. Čím dál více se omezuje a v některých případech je zcela zakázána. Často se tak sklízí plodiny v nevhodné růstové fázi a nedostatečné kvality, a dochází proto k vyšším ztrátám zrna, vyššímu opotřebení mlátičky včetně vyšší spotřeby paliva a nižší výkonnosti. Tuto problematiku právě řeší dvoufázová sklizeň plodin.

Roman Nedoma má v AGRI CS také na starost lisy na hranolovité balíky. Proto se při prezentaci zmínil o lisu Case IH LB436 HD. Lis na veletrhu Agritechnica 2019 získal ocenění Stroj roku 2020. Lis je vybaven systémem uzlovačů TwinePro, který vytváří jednoduchou smyčku s vysokou pevností. Lisovat je tak možné balíky o vysoké hustotě bez rizika prasknutí provázků. Proces uzlování je nastaven tak, aby se eliminovaly odřezky šňůr, jež se obvykle uchytí na balík nebo spadnou na pole. Tím by se měla zvýšit kvalita balíků a snížit by se také mělo znečištění životního prostředí. Zmíněn byl také nový lis na kulaté balíky Case IH RB HD Pro s variabilní komorou. Lis dokáže lisovat jak mokrou hmotu, tak suché seno nebo slámu do úhledně tvarovaných balíků s vysokou hustotou. Pro maximální výkonnost a spolehlivost lisu používá Case IH robustnější komponenty. Lis má celkově méně pohyblivých dílů.

Silné zázemí, poradenství, podpora a až 30 záložních strojů

S prezentací na téma služby a technologie vystoupil vedoucí prodeje AGRI CS Václav Madl. Na úvod své prezentace připomenul, že AGRI CS slaví 20. výročí. Společnost je součástí skupiny AGROTEC, která slaví 30. výročí. Václav Madl rovněž zmínil, že AGROTEC je největším dodavatelem pozemní techniky v Česku. Společně s AGRI CS má v sortimentu zemědělskou a stavební techniku, nákladní, osobní a užitková vozidla a automobily. AGRI CS působí v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a nově v Chorvatsku. Svým zákazníkům obě společnosti poskytují silné zázemí, poradenství, vzdělání a podporu, dohledové centrum a až 30 záložních strojů.

Václav Madl zdůraznil i důležitost precizního zemědělství. AGRI CS v tomto směru nabízí autonomní naváděcí systémy, technologie pro variabilní hnojení, setí a zpracování půdy. Provozuje vlastní síť RTK stanic po celé zemi pro přesné navádění strojů na poli.

Pro variabilní zpracování půdy má AGRI CS v sortimentu půdní senzor SoilXplorer pro ovládání hloubky nářadí v reálném čase a průzkum půdy. Senzor bezkontaktně snímá vlastnosti půdy. Informuje, v jaké hloubce se utužení nachází. Uživatel má též přehled o tom, jaké půdní zóny se na měřeném poli nachází. V neposlední řadě změří obsah vody na poli a další druhořadé informace. Výsledkem je například doporučená hloubka kultivace v daném místě na poli anebo výstupní data, s nimiž lze dále pracovat.

Pro variabilní hnojení má AGRI CS v sortimentu polní analyzátor Augmenta. Ten jako první umožňuje automatizovat procesy analýzy plodin a dávkování hnojiva v reálném čase a poskytuje tak všechny výhody z toho vyplývající. Zařízení dokáže snížit používání chemikálií až o 40 % a zvýšit produktivitu až o 20 %, čímž snižuje negativní dopady průmyslového zemědělství na životní prostředí a zdraví. Polní analyzátor je jediným soudobým řešením typu plug and play (snadná instalace) v oblasti precizního zemědělství, které kombinuje úplnou automatizaci analýzy plodin a dávkování požadovaného množství hnojiva, pesticidu nebo fungicidu a cílí jej přesně na místo určení.

Na závěr své prezentace hosty seznámil s výsledky vertikálního způsobu zpracování půdy se současným výsevem řepky olejky se strojem SUMO Trio. Zemědělci, kteří provádí vertikální zpracování půdy nebo strip-till (do hloubky 25 nebo 35 cm) zároveň s výsevem řepky i se zpětnou konsolidací půdy, dosahují podle pokusů realizovaných společností AGRI CS vyšších výnosů. Díky vertikálnímu zpracování půdy má řepka dlouhý kuželový kořen, a tudíž vyšší výnos. Tvar kořenů rostlin má totiž přímý dopad na výnos řepky olejky.

Ještě výkonnější traktory Case IH

Třetí prezentaci na téma traktory měl na starosti produktový manažer Pavel Novák. Na úvod své prezentace zmínil, že se zcela novým ovládacím rozhraním AFS Connect jsou aktuálně dostupné modelové řady traktorů Case IH Magnum, Case IH Quadtrac a Case IH Optum. Od roku 2023 bude tímto ovládáním vybavena i řada Case IH Puma. AFS Connect přináší nové možnosti v oblasti ovládání a komunikace mezi strojem, farmou a provozovatelem. Propojen je také s portálem my.caseih.com, jenž je jakousi bránou pro uživatele strojů Case IH umožňující přístup na portál telematiky či ke sdílení dat. Uživateli je prostřednictvím portálu umožněno spravovat nejen celý vozový park. Portál nabízí několik tematicky rozdělených záložek pro farmu a flotilu strojů. Uživatel vidí své pozemky, mapové podklady může stahovat z veřejného registru půdy LPIS a vše dále spravovat přímo na portálu. Na mapách lze najít konkrétní pole, na něm vytvořit souvratě a navigační linky. Takto upravenou mapu lze odeslat na monitor traktoru. Obsluha pak přesně ví, jak a co má dělat. Na portálu uživatel vidí i výnosové mapy, aplikační mapy či základní parametry všech strojů. Jedna z mnoha funkcí například umožňuje zrcadlení monitoru traktoru.

Pavel Novák připomněl, že první koncept autonomního traktoru představila značka Case IH v roce 2016. Dodal též, že rozmach autonomních traktorů brzdí současná legislativa. Již nyní je ale možné konvenční traktory vybavit systémy automatizujícími jeho činnosti. Typicky jde o funkci AccuTurnPro pro automatické otáčení traktoru na souvrati spolu s funkcí HCM 2 pro automatizaci kroků na souvrati. Nedávno Case IH prezentoval i funkci AccuSync pro synchronizovanou jízdu více strojů a OmniDrive pro autonomní odvoz zrna od mlátičky. K tomu všemu je zapotřebí AccuGuide řízení s přesností RTK na 1,5 cm.

AGRI CS je významným prodejcem pásových a polopásových traktorů a sklízecích mlátiček. Od roku 1996 jsou dostupné čtyřpásové traktory Case IH Quadtrac, od roku 2009 polopásové mlátičky Case IH Axial-Flow a od roku 2015 polopásový traktor Case IH Magnum. Case IH má tedy s pásy mnohaleté zkušenosti. Pásové podvozky přináší celou řadu výhod, jako je nižší tlak na půdu, nižší prokluz, vyšší tahový výkon, nižší přepravní šířka (3 metry), vysoký jízdní komfort na poli a možnost vjet dříve na pole po deštích.

AGRI CS na trh dodalo již 250 traktorů řady Case IH Quadtrac (většinou jde o nejvýkonnější modely). Letos společnost eviduje rekordní poptávku. Letos bylo prodáno 30 kusů traktorů Case IH Quadtrac. Během prezentace také zaznělo, že Case IH chystá novou generaci traktorů Case IH Quadtrac s výkonem přes 700 koní a novým designem (design čelní masky bude převzat z nového amerického postřikovače Patriot). Příští rok se také představí výkonnější traktor řady Case IH Optum, za dva roky model Case IH Magnum o výkonu 430 koní a s plynulou převodovkou (vyráběn bude v Evropě) a model Case IH Magnum o výkonu 500 koní (vyráběn bude v Americe).

Poslední část prezentace byla věnována nedávno představené novince – traktoru Case IH Puma 260 CVXDrive. Jde o nejvýkonnější a technologicky nejvyspělejší Pumu v historii značky. Traktor je osazen šestiválcovým motorem FPT NEF s maximálním výkonem 280 koní. Se systémem Engine Power Management se tento výkon vyšplhá až na 302 koní (pro vývodový hřídel, hydrauliku a jízdu po silnici). Tišší a účinnější nová bezstupňová převodovka CVXDrive umožňuje dosáhnout rychlosti 50 km/h při pouhých 1 550 otáčkách za minutu. Produktivitu traktoru dále zvyšuje přizpůsobitelné nastavení plynulé převodovky, a to její patentovaný systém Advanced Trailer Braking stabilizující traktor i přívěs a až 24 výkonných LED světel pro lepší viditelnost v noci. Traktor je vybaven větší a silnější přední a zadní nápravou. Volitelné zadní pneumatiky o průměru 2,05 metru a rozměru 710/70 R42 zvětšují stopu až o 18 %, čímž maximalizují trakci a nosnost a zároveň minimalizují utužení půdy. Dále traktor Case IH Puma 260 CVXDrive disponuje zadním závěsem, který unese 10 468 kg, a hydraulickým systémem s průtokem až 170 l/min. Nová kabina traktoru je větší a je z ní lepší výhled ven. Poloaktivní hydropneumatické odpružení kabiny izoluje obsluhu od pohybu traktoru a ta si jej může nastavit podle individuálních preferencí nebo měnícího se terénu. Volitelný systém Advanced Vehicle Suspension posouvá odpružení na další úroveň tím, že integruje poloaktivní odpružení kabiny, zadního závěsu a odpružení přední nápravy, přičemž sofistikovaný software reaguje na měnící se povrch a zajišťuje ještě plynulejší jízdu. Ergonomická loketní opěrka MultiController obsahuje více funkcí. Patří mezi ně snímač, který obsluze umožňuje snadnou navigaci na displeji, tlačítka rychlého přístupu Hot Key a další programovatelná tlačítka pro různé funkce traktoru, navádění AFS a aplikace ISOBUS.

Zámek Zbiroh
Zámek Zbiroh

Zbiroh je hrad přestavěný na zámek ve stejnojmenném městě v okrese Rokycany v Plzeňském kraji. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka. Zbiroh pravděpodobně patří k nejstarším šlechtickým hradům v Čechách. Ve východním křídle bydlel v letech 1912 – 1928 se svou manželkou a dvěma dětmi malíř Alfons Mucha. Pronajal si zde velký sál s prosklenou střechou, kde namaloval slavný obrazový cyklus Slovanská epopej. V zámku se v současnosti nachází hotel, krčma a wellness. V části jsou vybudovány prohlídkové okruhy. Je zde také možnost přespání v historické hladomorně. Ve sklepních prostorách pod ermitáží byl vybudován vinný sklep, kde se konají degustace vína. Zámek má své vlastní vinice, které patří k nejvýše položeným v Česku (550 m n. m.). Na zámku se nachází 163 metrů hluboká studna, která údajně pochází z 12. století a je nejhlubší ručně raženou hradní studnou v Česku. Na nádvoří zámku stojí nejstarší samostatně stojící věž v Česku. Zbiroh patří mezi největší zámky v Čechách, má 224 místností.